П`ятниця, 19.04.2024, 01:50
Вітаю Вас Гість | RSS

Інформаційний портал відділу освіти,молоді та спорту Ужгородської районної державної адміністрації

Меню сайту
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
<
МОН урядовий портал ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ Ужгородська РДА ІСУО ЗНО ЗІППО ДНЗ освіта в україні шкільні підручники педпреса

Головна » 2018 » Січень » 26 » ДЕНЬ СОБОРНОСТІ – СВЯТО ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ
15:43
ДЕНЬ СОБОРНОСТІ – СВЯТО ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ – СВЯТО ЄДНАННЯ УКРАЇНСЬКИХ ЗЕМЕЛЬ

Відзначення Дня Соборності України та 72-ї річниці  утворення Закарпатської області у складі України - свято, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту ЗлукиУкраїнської Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Далекий 1919 рік… У цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше 22 січня 1918 р. – прийняття IVУніверсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність УНР. На виконання розпорядження голови Ужгородської районної державної адміністрації від 30.12.2016 № 612 з метою зміцнення єдності народу навколо ідеї соборної Української держави, виховання патріотизму та духовності українського народу в Концівській загальноосвітній школі відбулося урочисте  відзначення цих видатних для нашої Батьківщини  історичних подій .

            Свято в школі відкрила директор школи Наталія Василівна Лужецька, продовжила - заступник директора  з виховної роботи Андрейчик Марія Василівна.  Вона ознайомила учнів з гостями урочистостей: головою сільської ради села Холмок Т.Ю. Вачиля, депутатом сільради. сільради. Холмок Г.П.Юрець, головою обласної управи Союзу  українок Закарпаття  О.В.Федоровою.

            19 січня 2018 р. Зворушливим  моментом відкриття цього  величного свята стала оголошена в такт ударів маленьких сердець Хвилина мовчання  пам'яті загиблих героїв Небесної Сотні та воїнів – героїв, які загинули в бойових діях на сході України .

            22 січня 2018 року зранку оголошена  година історичної пам´яті «Єднаймося, брати мої… » в ході якої  проведено Акцію « Не згасне Свічка Пам´яті ». Найактивнішу участь в Акції взяли   учні старших класів, юні краєзнавці. Шкільну молодь познайомила  з  життєвою  історією героїчного шляху  романтика української –національної  ідеї, доктора- юриста  Миколи   Михайловича Бандусяка –репресованого за українську національну ідею, нагородженого відзнакою Президента України  Орденом  «За заслуги ІІІ ступеня». Федорова О.В. Було зачитано також спогади із книги професора Оксани Ганич про наймолодшого посла  Першого Сойму Карпатської України в Хусті 1939 року, Миколу Мандзюка; « Навіки з Україною!»  - звучав   багатоголосий заклик патріотів  тоді,  сьогодні  і звучатиме завжди.. Продовжила розповідь про  історичні передумови  Величного свята єднання українського народу різних регіонів голова районного методичного об’єднання вчителів історії та правознавства Шимоня Н.М.

Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. Свято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворенням єдиної (соборної) української держави…» згідно з УказомПрезидента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.

Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани: Іван МазепаПетро ДорошенкоПилип Орлик. УXVIII — початку ХХ ст., коли українські землі були поділені між сусідніми державами:ПольщеюМосковієюРумунієюАвстро-Угорщиною . Ця ідея знайшла своє відображення у працях найкращих вітчизняних мислителів, оскільки для боротьби за свої національні інтересиУкраїні була вкрай важлива територіальна єдність.

22 січня 1939-го було вперше за 20 роківурочисто  відзначено на офіційному рівні свято Соборності. Відбулося це  в КарпатськійУкраїні(м. Хуст), на той час – автономній республіціЧехословаччини. Це був чудовий привіднагадати закарпатцям про волю, висловлену на з’їзді Всенародних зборів українців у Хусті 21 січня 1919-го про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею у Києві, і легітимізувати тим самим свою програму побудови Української держави.«Багатоетнічне Закарпаття: гуцули, бойки, лемки з´їхалися звідусіль: Рахівщина,Хустщина, Волівеччина, Севлющина, навіть із далекої Ужанщини та Середнянщини... Це ж річниця української соборності, велике свято! Під синьо-жовтими прапорами маршують із різних напрямків…Біля тридцять тисяч учасників зійшлося з цілої Карпатської України. Це найбільші збори, які я під цими зеленими Карпатами бачив за останнє двадцятиріччя. Колись просвітянські збори в Ужгороді були справді величавими, але сьогоднішні збори — рекорд. Десь біля одинадцятої  години після Богослужіння сформувався величезний похід, замайоріли сотні  прапорів, і ми перейшли з площі Волошина на головну вулицю. Оркестризаграли українські походові пісні. Стариннийхустський замок ще не бачив такого величавого всенародного здвигу! Три години тривав похідвулицями нашої столиці, і аж біля чотирнадцятоїгодини розпочались святочні збори на площі».— так згадує події минулих літ письменник і журналіст Василь Ґренджа-Донський.

 Символічно, що Закарпаття вписало й наступнусторінку в історію Дня Соборності України: у1946 році саме 22 січня Верховна Рада УРСР включила Закарпаття до складу УРСР.

Століттями роз’єднаний український народ визволився з неволі — Наддніпрянщина вийшла з Російської, а Західна Україна — з Австро-Угорської імперії — і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі. Хай буде мир на нашій благословенній  землі, Хай  єднається український народ в єдиній могутній економічно розквітаючій державі. Слава Україні!

“Не сваріться, жийте в згоді:

Тільки мир збере усе.

А незгода, наче вітер,

Все по полю рознесе.

 

Як не будете всі разом

Йти до спільної мети,

Ви, державу зруйнувавши,

Подастеся у світи…»

 

Ви розгубите ту землю,

Що придбали вам батьки,

І тинятиметесь всюди,

Як вигнанці й жебраки»

 

(Олександр Олесь «Княжа Україна. Ярослав Мудрий»)

 

Переглядів: 487 | Додав: ishtvandendeshi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Друзі сайту

Шишлівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Концівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Оноківська ЗОШ І-ІІІ ст.
Сюртівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Есенська ЗОШ І-ІІ ст.
Малодобронська ЗОШ І-ІІІ ст.
Великолазівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Сторожницька ЗОШ І-ІІІ ст.
Великодобронський ліцей
Кам’яницька ЗОШ І-ІІІ ст.
Руськокомарівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Великогеєвецька ЗОШ І-ІІ ст.
Великодобронська ЗОШ І-ІІІ ст.
Лінцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Ратівецька ЗОШ І-ІІ ст.
Тисаашванська ЗОШ І-ІІ ст.
Середнянська ЗОШ І-ІІІ ст.
Коритнянська ЗОШ І-ІІІ ст.
Червонівської ЗОШ I-III ст.
Малогеєвецька ЗОШ І-ІІІ ст.
Паладь-Комарівецька ЗОШ І-ІІ ст.
Худлівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Анталовська ЗОШ І-ІІ ст.
Киблярівська ЗОШ І-ІІ ст.
Дубрівська ЗОШ І-ІІ ст.
Соловківська ЗОШ І-ІІ. ст.
Холмківська ЗОШ І-ІІ.ст.
Соломонівська ЗОШ І-ІІ ст.
Пацканівська ЗОШ І-ІІст.
Тисаагтелекська ЗОШ І-ІІ ст.
Чабанівська ЗОШ І-ІІ ст.
Чертезька ЗОШ І-ІІ ст.
Яроцька ЗОШ І-ІІ ст.
Освітній портал Ужгородщини

«Методичний портал»

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання безкоштовні програми безкоштовні програми фоторамки

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz