П`ятниця, 19.04.2024, 22:56
Вітаю Вас Гість | RSS

Інформаційний портал відділу освіти,молоді та спорту Ужгородської районної державної адміністрації

Меню сайту
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
<
МОН урядовий портал ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ І НАУКИ Ужгородська РДА ІСУО ЗНО ЗІППО ДНЗ освіта в україні шкільні підручники педпреса

Головна » 2017 » Листопад » 29 » «Як парость виноградної лози плекайте мову…»
18:57
«Як парость виноградної лози плекайте мову…»

«Як парость виноградної лози плекайте мову…»

9 листопада 2017 року знавці рідної мови змагалися за звання кращого на шкільному конкурсі імені Петра Яцика. Юні філологи-любителі українського Слова, кращі учні 3-11 класів, виконували різноманітні завдання конкурсу, змагалися за звання кращого юного філолога, за можливість взяти участь у ІІ (районному) етапі знавців української мови імені Петра Яцика.

Переможцями, кращими з кращих стали Дуркот Олександра (учениця 5 класу), Галамба Дарина (учениця 8 класу), Ісмайлова Олександра (учениця 9 класу), Ковтан Діана (учениця 10 класу).

 

РІДНА МОВА.

«Скільки ти знаєш мов, стільки ти раз людина»,

 - вчить нас народне прислів’я.

         Відродження національних традицій та звичаїв, утвердження мовної політики в Україні, розвиток духовних цінностей, споконвічних моральних якостей української родини, робота з молодою генерацією, яка творитиме майбутнє незалежної України – ці завдання української нації актуальні і втілюються в життя копіткою працею педагога. По-особливому звучить «рідна мова» для кожної людини.

У Конституції України засвідчено: «Державною мовоюУкраїни є українська мова. Держава забезпечує всебічнийрозвиток і функціонування української мови в усіх сферахсуспільного життя на всій території України. В Українігарантується вільний розвиток використання і захист мовнаціональних меншин України».

         Концівська загальноосвітня школа – багатонаціональна, з  чудовими традиціями народознавства, вивчення культури і традицій рідного краю, елементами полікультурного виховання з метою  соціальної адаптації молоді різних народів, що проживають на території мікрорайону школи та  єднання в єдиній українській родині.

         Поруч із вивченням державної мови, учні вивчають угорську, захоплюються вивченням англійської, німецької мов та не кодифікованої ромської мови.

         Конкурси, вікторини, тематичні тижні юних любителів українського, угорського, німецького, англійського слова проходять надзвичайно цікаво, насичено.

13 листопада в школі відзначено День угорської мови,

Вчитель угорської мови та історії Ченгері Сілард Стефанович у своєму виступі звернув увагу на те, що любов до поетичного слова водночас збагачує словниковий запас кожної людини.

24 листопада пройшов фестиваль «У шкільній родині».

Шкільна актова зала в цей день щедрими аплодисментами вітала  кращих учнів різних класів, які поруч із рідною державною мовою вивчають і материнську…

Пісня «Червона калина» Наталії Май заколисала святкову залу мелодією любові до України і її символів. «Музика рідного дому», звучала запахом пшеничних полів, синню піднебесся, багатоголосим українським степом.  «Їхав козак за Дунай» виконували і артисти, і глядачі, захоплюючись жвавим тоном твору, намагались передати  характер пісні. Фінальним акордом свята стало попурі українських пісень «Усього потрошку» («Посміхнись». «Зичу всім добра й любові»).

         Безтурботно звучали різними мовами «фізкультхвилинки» для учасників навчального процесу: «Школярі-школярики» О. Злотника відлунювали українським багатоголоссям, «Wackel mit dem Poo», - жартівливо відповідала інша група, яка виконувала фізкультхвилинку німецькою мовою. Молодші школярі підхопили мажорний настрій англійською мовою.

         Завершили українською лічилкою «Ми плещемо в долоньки», перекидуючись  різнокольоровими м’ячиками.

Мова – духовний скарб народу. Мова формує і визначаєсвідомість, творить людину, культуру, історію. Сьогодні ми знову звертаємося до джерел нашої духовності, до одвічних цінностей культури кожного народу, шукаємо опору в слові і любові до рідної землі, яка ростить і оберігає своїх дітей. Саме ця Любов робить людину громадянином-патріотом землі-матері, яка і годує, і чекає нашого високого професіоналізму, знань і  самовідданої праці для забезпечення економічного розквіту країни. Ми – діти миру…

2-й блок концерту звучав угорською мовою. Народні пісні та угорські танці захопили всіх.

І відчуття ритму, і плече товариша, і естетика …

Група танцюристів виконала угорський народний танець «Чардаш»

На сцені юні артисти: учениця 6-А класу Муржо Марія та її партнер Муржо Микола, учень 8-А класу, майстерно демонстрували набуті знання з мови і культурних цінностей ромського народу…

Народні ромські танці яскраво передали характер ромської емоційно-колоритної культури.

Глядачі: батьки і гості  захоплені виступом: «Молодці!»

Естрадний блок з ляльками виконали учениця 7-А кл Яхяєва Зухра і учень 8-А кл. Муржо Йосип.

Подружжя Ярослава та Іван Рендери задоволені черговим виступом вихованців. Вже багато років підряд їхнім професіоналізмом захоплені і юні артисти, і їх батьки та глядачі.

На концерті присутні батьки наших учнів - випускники Концівської ЗОШ І-ІІІ ст. різних поколінь. Серед них один з кращих колишніх учнів Лакатош Тіберій. Він мріяв поступити в духовну семінарію і стати священиком, а став…багатодітним батьком. Він щасливий, що сьогодні виступала гарно його донька Аманда, скоро піде до школи Дженіфер і підростає маленька донечка, ще буле син… Ростуть діти – майбутнє України. Для них будуємо державу.

Рідну мову слід оберігати як своє майбутнє, пам’ятаючи про першозначення її, як безсмертя духу народу, її рятівну, очищаючу, цілющу, відроджуючу властивість. ЯкимипобачитьУкраїну світ – залежить від нас самих. Ми хочемо бути багатомовними та багатознаючими, хочемо належатисвоїй Батьківщині і людству.

Фото і текст О.В.Федорової

Переглядів: 459 | Додав: ishtvandendeshi | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Друзі сайту

Шишлівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Концівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Оноківська ЗОШ І-ІІІ ст.
Сюртівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Есенська ЗОШ І-ІІ ст.
Малодобронська ЗОШ І-ІІІ ст.
Великолазівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Сторожницька ЗОШ І-ІІІ ст.
Великодобронський ліцей
Кам’яницька ЗОШ І-ІІІ ст.
Руськокомарівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Великогеєвецька ЗОШ І-ІІ ст.
Великодобронська ЗОШ І-ІІІ ст.
Лінцівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Ратівецька ЗОШ І-ІІ ст.
Тисаашванська ЗОШ І-ІІ ст.
Середнянська ЗОШ І-ІІІ ст.
Коритнянська ЗОШ І-ІІІ ст.
Червонівської ЗОШ I-III ст.
Малогеєвецька ЗОШ І-ІІІ ст.
Паладь-Комарівецька ЗОШ І-ІІ ст.
Худлівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Анталовська ЗОШ І-ІІ ст.
Киблярівська ЗОШ І-ІІ ст.
Дубрівська ЗОШ І-ІІ ст.
Соловківська ЗОШ І-ІІ. ст.
Холмківська ЗОШ І-ІІ.ст.
Соломонівська ЗОШ І-ІІ ст.
Пацканівська ЗОШ І-ІІст.
Тисаагтелекська ЗОШ І-ІІ ст.
Чабанівська ЗОШ І-ІІ ст.
Чертезька ЗОШ І-ІІ ст.
Яроцька ЗОШ І-ІІ ст.
Освітній портал Ужгородщини

«Методичний портал»

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання безкоштовні програми безкоштовні програми фоторамки

Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz